Hogyan kezdj hozzá a szakdolgozatíráshoz?


A szakdolgozatod témája nem a dolgozat célja!

A szakdolgozatírás első lépése: a szakdolgozatod vázlata.

A vázlat megírását a konzulensed nem véletlenül kéri! Ha a vázlatod megvan, félúton vagy a kész szakdolgozat felé. Egy ütős vázlattal a szakdolgozat megírása "szolgamunka" és kevés kihívást rejt: csak a hátsó feled kell hozzá.

A személyes konzultációs szolgáltatásra sokan jönnek kész vázlatokkal, és azzal, hogy továbbra sem tudják, hogyan kezdjék el a dolgozatot.

Tudtad, hogy ez az ismertetőjele annak, hogy a vázlatod nem jó?

A vázlat összeállítása egyáltalán nem könnyű, ha az első szakdolgozatod írod.

Miből áll egy jó vázlat?

Egy szakdolgozati vázlatnak minimálisan a következő fejezetei vannak:

  • A vázlat bevezetése, avagy a dolgozat célja, és a témaválasztás személyes indíttatása, hipotézisek, kutatási módszerek rövid összegzése – ez majd a tényleges szakdolgozati bevezető része lesz kicsit kibővítve, tehát igen hasznos, ha megírod. Néhány iskolában külön vázlati fejezetbe kérik a hipotéziseket, de ha nem, ide érdemes beletenni.
  • Várható tartalomjegyzék, ugyanolyan rendszerben, ahogy azt a dolgozatban fel fogod tüntetni, tehát 1, 1.1, 1.1.1 rendszerben.
  • Várható irodalomjegyzék, tehát mindazok az irodalmak, amikből dolgozni fogsz. Itt irodalmak alatt könyveket, folyóiratokat, internetes forrásokat, illetve adatbázisokat értek – erről még szó lesz a következő pontunkban.

Egy jó vázlat 2-5 oldalas, tehát bő.

Következő tipp: Honnan szerezz irodalmat a szakdolgozatodhoz?