8 tipp a jó szakdolgozathoz

A szakdolgozatírás tortúra?

Rövidítsd le a szenvedésed!
Sőt, tedd az egészet fájdalommentessé! Akár munka és család mellett is.
Olvasd el az alábbi 8 tippet, és TANULD meg a szakdolgozatírást!
Az itt olvasható tippekek, több tucatnyi diplomamunkát megírt, profi szakdolgozatírók tapasztalatai alapján állítottuk össze.
Hetekkel rövidíthetik le számodra a szakdolgozatírás idejét.

1. A témaválasztás buktatói

"Nem találok irodalmat a szakdolgozatomhoz!"
"Nem segít a cég anyagokkal, pedig róluk írok!"
"Nincs semmi magyarul a szakdolgozati témámról!"
"Írtam egy csomó cégnek, de nem kaptam választ!"

El akarod kerülni ezeket az akadályokat? Ha igen, tudnod kell, hogy a bajok gyökere sokszor a témaválasztásban rejlik.
Ebből a tippből megtudod, milyen buktatói vannak a témaválasztásnak, melyek a jó szakdolgozati téma ismertetőjelei, mi a különbség a szakdolgozati téma és a szakdolgozat címe között, és még 19 hangzatos címjavaslatot is kapsz (puskázz bátran!)!

A bajok gyökere: a témaválasztás buktatói

2. A szakdolgozat célja, címe és hipotézise

A szakdolgozatod témája és a dolgozat célja NEM ugyanaz!
A dolgozatod célkitűzésénél nagyon-nagyon óvatosnak kell lenned, mert a célnak teljesülnie kell – ettől lesz kerek a szakdoli. A hipotézisnek viszont nem feltétlenül kell igaznak lennie. NE add fel, mindjárt elmagyarázzuk egyszerűen!
Ebből a tippből megtudod, hogy miért más a szakdolgozat témája és a címe, mik azok a hipotézisek, hogyan állíts fel ilyeneket, és kapsz 3 konkrét példát is szakdolgozat cím, téma és hipotézis párosításra.

Mi legyen a szakdolgozatod célja? Mi a hipotézis?

3. Hogyan kezdj a szakdolgozatíráshoz?

Vázlattal! A szakdolgozati vázlat megírását a konzulensed nem véletlenül kéri!
Ha a vázlatod megvan, félúton vagy a kész szakdolgozat felé. Egy ütős vázlattal a szakdolgozat megírása kevés kihívást rejt: csak a hátsó feled kell hozzá!
Ebből a tippből megtudhatod, milyen egy jó vázlat, milyen fő részekből áll, azokba pontosan mit írj, és azt is megtudod, kb. milyen terjedelmű legyen a vázlatod.

Pontos útmutató a szakdolgozati vázlathoz

4. Honnan szerezz irodalmat? Hogyan kutass?

A kutatáson bukik el leggyakrabban a szakdolgozat. Úgy érzed, nincs elég forrás egy-egy szakdolgozati fejezethez, és emiatt nem tudsz mit írni. Pedig VAN elég forrás!
Ebből a tippből megtudod, milyen két fő kutatásfajta van, melyikre lesz szükséged, milyen forrásokból kutass, hol, és pontosan hogyan. Nagyon hasznos tipp!!!

Hogyan és hol kutass a szakdolgozatodhoz?

5. Hivatkozások a szakdolgozatban

Van 3 hiba, amit mindenki elkövet, amikor az első szakdolgozatát írja, és mind a három hiba a hivatkozásokhoz kötődik.
A szakdolgozat minőségét nagyban befolyásolják a hivatkozások. Nem mindegy, mennyi van belőlük, honnan származnak, hova teszed őket, és az sem, hogy hogy néznek ki formailag.
Ez a tipp mindent elmond arról, hogyan legyen a TE szakdolgozatod a legjobb.

Milyenek legyenek a hivatkozások a szakdolgozatban?

6. Hogy építsd fel a szakdolgozatod?

A legtöbb iskolában elfogadják, ha a dolgozat fele "elmélet", vagyis egy szakirodalmi áttekintés, a másik fele pedig a gyakorlati rész, amit viszont általában egy konkrét esetre, cégre, piacra kell szabni. De hogy építsd fel ezeket?
Mi legyen az elméleti részben, és mi legyen a gyakorlati részben? Milyen trükkel tudod a legkönnyebben megírni a szakdolgozatod összegzését?

Útmutató a szakdolgozat felépítéséhez

7. Mivel szerezheted meg a bírálók jóindulatát?

A bírálóknak sok száz szakdolgozatot kell elolvasniuk. Ha egyszer kipróbálnád, meglátnád, milyen lélekölő munka a szakdolgozatok elbírálása. Ezért olyan hasznos számodra, ha kitűnsz a tömegből. De hogyan tedd ezt?
Ebből a tippből azt is megtudod, hogy mi az 5 leggyakoribb ok, ami miatt visszadobnak egy szakdolgozatot. Mert annak mindig oka van...

Szerezd meg a bírálók jóindulatát ezekkel a trükkökkel

8. Az út lerövídítése

Mikor elkezded írni a dolgozatodat, akkor egy hosszú alagútba nézel, aminek a végén csak a sötétséget látod. Ez nem nagyon motivál arra, hogy belépj az alagútba, ugye?
Ezért érdemes egy okosabb módszerrel nekiállni a szakdolgozatírásnak. Ez az utolsó tipp tartalmazza a legnagyobb trükkünket! Ezt mindenképp fogadd meg, mert hónapokkal rövidítheti le a szakdolgozatírást, és csökkenthetik az eközben "elszenvedett" sérüléseket…

Két okos trükk, hogy lerövidítsd a szakdolgzatírás idejét!