Honnan szerezz irodalmat a szakdolgozatodhoz?


A kutatás minden szakdoli alapja. Alapvetően két fajtája van: primer és szekunder.

A primer kutatás ritkábban követelmény: ez kérdőíveket, mélyinterjút tartalmaz, illetve szakemberek telefonos/emailes megkérdezését jelenti. A szekunder kutatás pedig a mások által összegyűjtött adatokban kutakodás: erre lesz leginkább szükséged.

Milyen forrásokat használj?

Először is, mit ne használj!

Semmiképp ne használj fel más szakdolgozatokat, mert 1% alatt van az évi 80-100 ezer leadott szakdolgozat között a forrásértékű! Tudom, sokkoló, de valóban így van, tehát szépen kérlek, semmiképp se használj fel mástól kapott szakdolgozatokat!

Ne használj tankönyveket, vagy jegyzeteket, mert ezek legtöbbször elavultak, régiek, és ráadásul nincsenek benne források feltüntetve, tehát akaratlanul is a plágium bűnébe esel. (Ugyanez érvényes országos szinten a szakdolgozatok 75-80%-ára is!)

Ok, de akkor mit is használj?

Először is: készülj fel arra, hogy egy fél napot el kell töltened a számodra elérhető legnagyobb könyvtárban.

Budapestieknek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat javaslom, vidékiek számára a Megyei könyvtárakat, még ha ez utóbbi utazással is jár.

A könyvtárosok nem a könyvek, hanem az emberek miatt vannak a könyvtárban, és tapasztalataim szerint, ezt ők is tudják. Ha kedvesen kérsz tőlük segítséget, mindent megtesznek, hogy segítsenek. De ne várd el, hogy a munkát elvégezzék helyetted! A könyvtárban első lépésben nézd meg az elektronikus katalógusban, hogy a szakdolgozatod témájához kötődő kulcsszavakra milyen könyveket találsz! Ezekbe ott helyben nézz bele, és ha kicsit is használható, vidd haza!

Itt sokan megállnak, ez azonban csak az első, ráadásul a legkevesebbet érő lépcső.

Ezután látogass el az olvasóterembe, ahol a szakdolgozati témádba vágó szakmai folyóiratokat kell átnézned. Attól függően, hogy mennyi értékes cikket találsz, 3-6 évfolyamot is át kell nézned.

Azokat a cikkeket, amelyek jók lehetnek a szakdolgozatodhoz, másold ki! Ne felejtsd el feltüntetni a forrásokat (ha nincsen az újság fejlécében vagy láblécében), mert nagyon kényelmetlen, amikor otthon jössz rá, hogy nem tudod, honnan van a forrás.

Vannak speciális könyvtárak is, érdemes utánanézned! Üzleti témákra a Corvinus könyvtára nagyságrendekkel jobb, mint a Szabó Ervin, és van országos mezőgazdasági és logisztikai gyűjtemény is.

Ha beszélsz idegen nyelvet (amit nagyon remélek, mert ha nem, az szakmai öngyilkosság a részedről), akkor érdemes felmenni a Szabó Ervin könyvtárban a negyedik emeletre, és belenézni pl. az EBSCO, illetve más adatbázisokba.

A világ vezető szakmai lapjait teljesen ingyen elérheted innen, és szenzációs anyagokat találsz! Itt vagy cd-re írhatod, vagy kinyomtathatod, vagy esetleg e-mailben elküldheted magadnak. Ha ez utóbbit választod, akkor nagyon figyelj arra, hogy egy-egy pdf mérete 4-5 mega is lehet, és ne tömítsd el ezekkel a postaládád! Maximálisan 50 cikket enged a rendszer, és nem használhatsz pen drive-ot.

A kutatás befejező lépcsője már otthon zajlik, interneten.

Keress rá a szakdolgozati témáddal kapcsolatos alapvető kulcsszavakra, és nézegesd végig a találatokat! Nyomtasd ki ezeket, de nagyon ügyelj arra, hogy a hajszálpontos link ott legyen, mert különben plusz munkát szerzel magadnak azzal, hogy utána kell visszakeresgetni.

Vigyázat! Csak akadémikus, illetve megbízható forrásokat használj!

A Wikipédia például nem számít annak, bár ez külföldi szakmai körökben élénken vitatott.

Ahogy írtuk, a szakdolgozatod tartalmazhat primer kutatást is, vagyis első kézből szerzett adatokat, amire van egy szenzációs anyagunk a mini kérdőívünket kitöltők számára. Ezt mindenképpen töltsd le!

Következő tipp: Hogyan hivatkozz a szakdolgozatban?