Ajánlatkérés
Szakdolgozatírási 1x1

Épp szakdolgozatot írsz?

Örülnél pár hasznos tippnek vagy segédanyagnak?

Hova küldhetjük?

Keresztnév:*
E-mail cím:*
Könyvajánló

15 időrabló buktató a szakdolgozatban
...és 15 tipp, hogy akár egyetlen hónap alatt elkészülj a szakdolgozatoddal!

Rendeld meg a könyvet!

Ajánlj minket!
Kiemelt partnerünk

szakdolgozat-vazlat-250x192

 

 

 

 

 

 

 

Már a vázlatírásnál megakadtál?

Segíthetünk?

Kérj ajánlatot!

Hogyan ne legyen plágium a szakdolgozatodban? 2. rész

2013. december 3. - 11:46

szakdolgozat plágium 2Az 1. részben végig vettük, hogy mi is az a plágium és mikor követsz el plágium vétséget a szakdolgozatodban.

A 2. részben pedig azt mutatjuk be röviden, hogy miképpen írd a szakdolgozatodat, hogy ne legyen benne plágium.

 

 

Ha a szakirodalmat használok már is plagizálok?

Nem! A szakdolgozatírás eredeti célja nem az, hogy valami teljesen egyedit írj, hogy egy addig még sehol nem vizsgált és publikált problémát mutass be és vázold annak a megoldását is. A szakdolgozat alapvető célja ennél lényegesen egyszerűbb: Azt várják el, hogy bemutasd, az évek alatt átadott elméleti tudást, a gyakorlatban is képes vagy használni!

Sem a konzulensed, sem a bírálók nem várják tőled azt, hogy adott témában egy új tankönyvet írj. Azokat már megírták mások. A szakdolgozatírótól mindössze annyit várnak el, hogy a fellelhető szakirodalmat felkutassa és a dolgozatában korrekt módon tálalja.

 

Hogyan használjam mások műveit korrekt módon a szakdolgozatomban?

A dolog valójában nagyon egyszerű. Bárhol is találsz valamit ami illik a szakdolgozatod témájához, az a következőképpen kerülhet a dolgozatodba:

  • Lehetőség szerint ne szó szerint emeld át a szöveget. Fogalmazd át, így nem kell idézőjelek közé tenned.
  • Minden esetben – a sulid által elvárt forrásmegjelölés mellett – tüntesd fel a felhasználás helyén az eredeti anyag pontos megnevezését, fellelhetőségét! (Vanak sulik ahol a harvardi módszert preferálják és van ahol a lábjegyzetes verziót részesítik előnyben.)
  • Ha valamit szó szerint kell betenned a szakdolgozatba, akkor az minden esetben idézőjelek között szerepeljen, mert ez jelzi a szó szerinti átvételt. (Természetesen ebben az esetben is fel kell tüntetni a pontos forrást! Illetve törekedj arra, hogy a szó szerint átvett rész a lehető legrövidebb legyen.)
  • A felhasznált forrást minden új bekezdésnél tüntesd fel! (Inkább szerepeljen egy forrás többször egy oldalon mint, hogy annak hiánya miatt plagizálással vádoljanak.)
  • Általános elvárás, hogy a szó szerinti idézésnél a pontos forráson kívül fel kell tüntetni (könyv és folyóirat esetén) az adott oldalszámot is ahonnan az származik. (Van suli, konzulens, aki ettől eltérően minden forrásnál elvárja ezt! Tehát ezt célszerű vagy az elején tisztázni a konzulenssel vagy alapból mindenhol feltüntetni. Ha még sem kérik, könyebb törölni 5-6 karaktert, mint utólag a források után vadászni.)

A hivatkozások kapcsán bővebben itt írunk!

 

A legfontosabb tipp a plágium elkerülésére a szakdolgozatban!

Minden olyan gondolatnál, mondatnál ami nem tőled származik, miután beteszed a szakdolgozatodba AZONNAL tüntesd fel a pontos forrást!

Ez a legbiztosabb mód arra, hogy véletlenül se kövess el plágiumot!

 

Hasznosnak találod az írást? Ajánlj minket!

És ha úgy érzed erről a Google-nak is tudnia kell, akkor klikk a +1 gombra!

Szólj hozzá!

(A mezők kitöltése kötelező. Az e-mail cím nem fog látszódni.)

Minden jog fentartva: szakdolgozatiras.hu