Ajánlatkérés
Szakdolgozatírási 1x1

Épp szakdolgozatot írsz?

Örülnél pár hasznos tippnek vagy segédanyagnak?

Hova küldhetjük?

Keresztnév:*
E-mail cím:*
Könyvajánló

15 időrabló buktató a szakdolgozatban
...és 15 tipp, hogy akár egyetlen hónap alatt elkészülj a szakdolgozatoddal!

Rendeld meg a könyvet!

Ajánlj minket!
Kiemelt partnerünk

szakdolgozat-vazlat-250x192

 

 

 

 

 

 

 

Már a vázlatírásnál megakadtál?

Segíthetünk?

Kérj ajánlatot!

Szakdolgozat kérdőív

2014. december 9. - 18:03

Ha szakdolgozat, akkor primerkutatás és ha primerkutatás, akkor legtöbbször a kérdőív az a megoldás ami mellett a hallgatók döntenek.

Viszont a kérdőív kérdéseinek összeállítása csak a felületes szemlélő számára egyszerű feladat. Nagyon könnyen mellé lehet nyúlni.

 

Nézz meg egy rosszul megírt kérdőívet és tanulj belőle!

(A példának szánt kérdőívet a neten leltem, nem tudom ki írta és nem tudni végül használta-e az írója.)

A teljes kérdőív lementett változata

Illetve az eredeti online kérdőív itt érhető el

 

A példaként választott kérdőívnél jól láthatók a "hibák", melyek megnehezítik vagy akár lehetetlenné is teszik az értékelést.

Nézzünk ezek közül párat:

  • Az első beviteli mezőben simán egy életkort kér be. 50-60 kitöltőnél akárt 25-30 különböző életkort kaphat válaszként, így nem nagyon lesz más választása a kiértékeléskor, mint korcsoportokat képezni ezekből. De akkor már célszerűbb alapból korcsoportokat képezni, hogy azok közül választhasson a kitöltő.
  • Ugyanez áll a következő 3 kérdésre is. Mindegyiknél annyira össze-vissza válaszok jöhetnek, hogy a kiértékelést csak azok csoportokba sorolásával lehet megoldani.
  • A "Mi kell ahhoz, hogy elégedett legyél a nyelvtudásoddal?" kérdésnél túl kicsi a látható beviteli mező. Itt hosszabb válaszok is előfordulhatnak. Már pedig egy hosszabb válasznál illik lehetőséget adni a kitöltönek arra, hogy egyben is lássa a saját válaszát, ne csak 2-3 szavanként ide-oda görgetve tudja azt visszaolvasni!
  • A kérdőív teljesebb lett volna, ha nem csak a kor és az iskolai végzettség szempontjából vizsgálja a válaszkat. A kitöltők nemére mindenképpen rá kellett volna kérdezni és esetleg a lakhelyének típusára is.

A fentiek jól szemléltetik, mennyire könnyű egy rossz kérdőívvel megnehezíteni a saját dolgunkat, illetve kényelmetlenné tenni annak a kitöltését.

 

Hogyan állíts össze egy jó kérdőívet?

  • Olvass utána a kutatásmódszertannak!
  • A kérdőív kérdéseinek megírása előtt tedd tisztába, hogy mire keresed a választ!
  • Nézz és tölts ki több szakdolgozati kérdőívet is mielőtt a sajátod megírásába fognál! Tanulj mások hibáiból, less el jó megoldésokat!
  • A kérdőíved első verzióját előbb teszteltesd pár ismerősöddel! Az észrevételeik és a kitöltött kérdőívekre adott válaszaik alapján hozd össze a saját kérdőíved éles verzióját!

 

Hasznosnak találod az írást? Ajánlj minket!

És ha úgy érzed erről a Google-nak is tudnia kell, akkor klikk a +1 gombra!

Szólj hozzá!

(A mezők kitöltése kötelező. Az e-mail cím nem fog látszódni.)

Minden jog fentartva: szakdolgozatiras.hu