Ajánlatkérés
Szakdolgozatírási 1x1

Épp szakdolgozatot írsz?

Örülnél pár hasznos tippnek vagy segédanyagnak?

Hova küldhetjük?

Keresztnév:*
E-mail cím:*
Könyvajánló

15 időrabló buktató a szakdolgozatban
...és 15 tipp, hogy akár egyetlen hónap alatt elkészülj a szakdolgozatoddal!

Rendeld meg a könyvet!

Ajánlj minket!
Kiemelt partnerünk

szakdolgozat-vazlat-250x192

 

 

 

 

 

 

 

Már a vázlatírásnál megakadtál?

Segíthetünk?

Kérj ajánlatot!

A szakdolgozat bevezető

2013. szeptember 6. - 13:46

szakdolgozat-bevezető

A szakdolgozat első eleme a bevezető. A bevezető, voltaképpen olyan mint egy film előzetes, ami során röviden felvillantjuk a munkánk fontosabb és érdekesebb elemeit.

A cél az olvasó érdeklődésének felkeltése az adott téma iránt.

A bevezetőnek tartalmaznia kell:

  • a szakdolgozat témájának bemutatását, a témaválasztás indoklását, annak aktualitását
  • a témával kapcsolatos eddigi kutatások rövid ismertését
  • az általad alkalmazott kutatási módszereket, eszközöket és eljárásokat

Ha a dolgozatodban hipotéziseket fogalmazol meg, azok is a bevezetőbe kerüljenek. (Célszerű ilyenkor a bevezetőt alfejezetekre bontani és e hipotézis állítást egy ilyen alfejezetbe tenni.)

 

FONTOS!

Bár szerkeszetileg a bevezető a szakdolgozat első eleme (itt most ne számoljunk olyan "sallangokat" ebbe, mint irodalomjegyzék, köszönetnyilvánítás, stb.), de nagyon ajánlott, hogy azt csak a dolgozatírás végén, az összegzéssel egyidőben készítsd el!

Miért? Mert a kész dolgozat alapján ezeket a fejezeteket sokkal gyorsabban, ismétlések és későbbi javítgatások nélkül írhatod meg!

 

TIPP!

Tudd mikor lépheted át a határokat és mikor nem! Valamikor 6-7 éve egy szakdolgozat bevezetőjét így kezdtem, mert úgy éreztem ezzel tudok egy valójában száraz témáhot több figyelmet szerezni:

John McAlistair még egyszer utoljára ellenőrizte a gépét felszállás előtt. Mindent rendben talált, beszállt a repülőgépbe és megkezdte a felszállást. Tiszta kék ég vette körül, semmi sem utalt arra az iszonyú mészárlásra, amit pillanatokon belül meg kell kezdenie.

A központ is szótlan, mindent egyeztettek már, nincs miről beszélni. Csak egy visszaigazolást várnak tőle, hogy elvégezte feladatát.

Pontosan tudta mikor éri el a kijelölt célterületeket, nem hibázhatott. Körülötte elszórtan lakott területek, amiket mindenképpen meg kell óvnia.

Számára jelenleg csak egy cél létezett; megsemmisíteni az ellenséget. A műszereken egy jelzés figyelmeztette, hogy ideje felkészülnie.

Most! Egy piros gomb felvillant és McAlistair meghúzta a kart.

…s alatta tízmillió számra pusztult az élet.

Nos, pusztán a fentiekből tuti nem fogod megtippelni miről is szólt az adott szakdolgozat, így segítek: GPS eszközök marketingjéről. ;)

És a bevezető kezdő sorai nem a képzeletem szüleménye volt, ha nem egy épp akkoriban, a Discovery-n látott dokumentum film részlete.

A film arról szólt, hogy Ausztrália gyéren lakott részein miképpen küzdenek a sáskák ellen GPS eszközök segítségével. Miképpen jelölik meg motoros "felderítők" a sáskák nagyobb gócpontjainak GPS koordinátáit, amiket ismerve a repülőgépről folytatott vegyszeres írtást a korábbi költségek töredékéért tudják elvégezni.

Tehát a figyelemfelkeltő bevezető kapcsolódott a dolgozat témájához. (A bevezető további részéből ez egyből ki is derült.)

Mivel ez a dolgozat nem nekem készült, végül kiszedtem ezt a részt a bevezetőből. De ha saját munka lett volna, biztos benne hagyom, mert így már az első soraimmal is felébresszem mind a konzulensemet, mind a bírálót!;)

(Persze néha jobb, ha az ember hagyja őket elbóbiskolni a szakdolgozata fölött, mert úgy jár jobban!;))

 

Hasznosnak találod az írást? Ajánlj minket!

És ha úgy érzed erről a Google-nak is tudnia kell, akkor klikk a +1 gombra!

Szólj hozzá!

(A mezők kitöltése kötelező. Az e-mail cím nem fog látszódni.)

Minden jog fentartva: szakdolgozatiras.hu