A szakdolgozat célja és a hipotézisekA szakdolgozatod témája nem a dolgozat célja!

A dolgozatod célkitűzésénél nagyon-nagyon óvatosnak kell lenned, mert ha a cél nem teljesül, a dolgozat lehet bármilyen szép és kerek, az értéke alacsony.

Mi a hipotézis?

Ez egy előzetes feltevés, amely a kutatásaid középpontja, és a dolgozat megírása során azért kutatsz, hogy kiderüljön, az a hipotézis igaz, vagy nem igaz.

A hipotézis nem kérdés! A hipotézis egy állítás.

Hipotéziseket mindenképpen előzetes kutatás alapján érdemes felállítanod! Ha nem vagy legalább minimálisan otthon egy témában, ne várd el magadtól, hogy képes leszel hipotéziseket felállítani!

Nézzük meg, mi lehet a dolgozatod célja pár konkrét címre alapozva!

2 konkrét példa: cím, szakdolgozati cél és hipotézis

Cím: A társadalmi felelősségvállalás szerepének növekedése a vállalatok gazdálkodásában, az etika és profit összefüggései

Szakdolgozat célja: bemutatni, hogy a társadalmi szerepvállalás hogyan függ össze a cég méretével vagy nyereségességével.

Hipotézis: minél sikeresebb egy cég, vagyis minél nyereségesebben működik, és minél nagyobb mértékben növekszik és fejlődik, annál jelentősebb a társadalmi szerepvállalása VAGY: A társadalmi szerepvállalás léte vagy nem léte nem függ össze egy cég méretével.

Cím: Az emberi erőforrás menedzsment jövője, a virtuális HR, a totális kiszervezés, co-sourcing és társaik

Szakdolgozat célja: bemutatni a HR szakma jövőjét, és mindazokat az új technikákat, amelyek trendeket vetíthetnek előre, illetve ezzel összefüggésben feltérképezni a trendeket.

Hipotézis: a HR paradigmaváltáson megy keresztül VAGY: a HR a 21. században soha nem látott kihívásokkal szembesül; a HR fejlődése paradox: finanszírozottságában kezdi elveszíteni súlyát a gazdálkodáson belül, de fontossága nagyobb, mint valaha.

Érted már, hogy miért nem tudsz hipotéziseket felállítani a téma ismerete nélkül?

Következő tipp: Hogyan válassz szakdolgozati témát?