Szakdolgozat kérdőív


Ha szakdolgozat, akkor primerkutatás és ha primerkutatás, akkor legtöbbször a kérdőív az a megoldás ami mellett a hallgatók döntenek.

Viszont a kérdőív kérdéseinek összeállítása csak a felületes szemlélő számára egyszerű feladat. Nagyon könnyen mellé lehet nyúlni.

Nézz meg egy rosszul megírt kérdőívet és tanulj belőle!

A kérdőív itt érhető el.

A példaként választott kérdőívnél jól láthatók a "hibák", melyek megnehezítik vagy akár lehetetlenné is teszik az értékelést.

Nézzünk ezek közül párat:

  • Az első beviteli mezőben simán egy életkort kér be. 50-60 kitöltőnél akárt 25-30 különböző életkort kaphat válaszként, így nem nagyon lesz más választása a kiértékeléskor, mint korcsoportokat képezni ezekből. De akkor már célszerűbb alapból korcsoportokat képezni, hogy azok közül választhasson a kitöltő.
  • Ugyanez áll a következő 3 kérdésre is. Mindegyiknél annyira össze-vissza válaszok jöhetnek, hogy a kiértékelést csak azok csoportokba sorolásával lehet megoldani.
  • A "Mi kell ahhoz, hogy elégedett legyél a nyelvtudásoddal?" kérdésnél túl kicsi a látható beviteli mező. Itt hosszabb válaszok is előfordulhatnak. Már pedig egy hosszabb válasznál illik lehetőséget adni a kitöltönek arra, hogy egyben is lássa a saját válaszát, ne csak 2-3 szavanként ide-oda görgetve tudja azt visszaolvasni!
  • A kérdőív teljesebb lett volna, ha nem csak a kor és az iskolai végzettség szempontjából vizsgálja a válaszkat. A kitöltők nemére mindenképpen rá kellett volna kérdezni és esetleg a lakhelyének típusára is.

A fentiek jól szemléltetik, mennyire könnyű egy rossz kérdőívvel megnehezíteni a saját dolgunkat, illetve kényelmetlenné tenni annak a kitöltését.

Hogyan állíts össze egy jó kérdőívet?

  • Olvass utána a kutatásmódszertannak!
  • A kérdőív kérdéseinek megírása előtt tedd tisztába, hogy mire keresed a választ!
  • Nézz és tölts ki több szakdolgozati kérdőívet is mielőtt a sajátod megírásába fognál! Tanulj mások hibáiból, less el jó megoldésokat!
  • A kérdőíved első verzióját előbb teszteltesd pár ismerősöddel! Az észrevételeik és a kitöltött kérdőívekre adott válaszaik alapján hozd össze a saját kérdőíved éles verzióját!