Ajánlatkérés
Szakdolgozatírási 1x1

Épp szakdolgozatot írsz?

Örülnél pár hasznos tippnek vagy segédanyagnak?

Hova küldhetjük?

Keresztnév:*
E-mail cím:*
Könyvajánló

15 időrabló buktató a szakdolgozatban
...és 15 tipp, hogy akár egyetlen hónap alatt elkészülj a szakdolgozatoddal!

Rendeld meg a könyvet!

Ajánlj minket!
Kiemelt partnerünk

szakdolgozat-vazlat-250x192

 

 

 

 

 

 

 

Már a vázlatírásnál megakadtál?

Segíthetünk?

Kérj ajánlatot!

Mivel szerezheted meg a bírálók jóindulatát?

Kaptam számos olyan e-mailt, hogy "nem értem, miért dobták vissza, annyit dolgoztam vele".

Nos, ha visszadobják, annak mindig van oka.

Ezek általában gyakorisági sorrendben a következők:
önálló elemzés hiánya (vagy nem hangsúlyozza az illető eléggé, hogy ez és ez az én véleményem, és ilyen és ilyen saját kutatásom alapján gondolom így), tartalmi koncepciótlanság, célkitűzés nélkül írt, vagy nem logikusan felépített dolgozat, a szaknyelv hiánya.

A szaknyelv hiányáról például ordít, hogy közöd nincs a szakterülethez. Számtalan ilyet olvastam és ilyenkor szó szerint sírni támad kedvem. Szerinted ehhez mit szól akkor a tanár, akinek az értékes idejét rabolod valamivel, ami az ő szemében egy fércmunka?

Hogy lásd, pontosan miről van szó, itt egy konkrét példa:
amikor azt szeretnéd írni, hogy "sok pénzre van szükség ahhoz, hogy valaki elindítson egy ilyen tevékenységet", akkor azt kell írnod, hogy "a belépési korlátok magasak a tevékenység tőkeigényes volta miatt". Ehhez ismerni kell a "belépési korlát" és a "tőkeigényes" szavakat. Ez a szaknyelv. Érted?

Figyelj oda a szakdolgozatod írásakor arra, hogy követhető struktúrája legyen, ne legyen nagyon mély a strukturális felosztás (általános szabály: az 1.1.1.1 már nem létezik), segítsd az olvasót minden fejezet elején esetleg azzal, hogy miért tetted bele ezt a fejezetet a szakdolgozatba. Ez amúgy a későbbi kritikát is megelőzi ("nem értem, hogy jön ez ide?", "mi a célja a 3. fejezetnek?", "miért pont oda tetted a 4. fejezetet?")

Profi legyen a szerkesztése! Mit jelent ez?

A táblázatoknál használd az automatikus formázás funkciót, de ne színezd ízléstelenül őket! Áttekinthető legyen: sorkizárt, bekezdés eleje beljebb, a felsorolásjelek jól látszódjanak, használj spéci jeleket ezek a pirinyó "-" jelek helyett.

Használhatsz a szövegben kiemelést, a kulcsszavakat vastaggal jelölheted, de semmiképp se egész sorokat!

A címeket ne te formázd, hanem használd a címsor1, címsor2, címsor3 formátumokat a WORD-ben.

Ha színezel, ne legyen rikító! A tompa kék, egészen halvány és nem rikító sárga, barna, esetleg a tompa, sötétebb bordó domináljon: a pasztellszínek, vagyis az intelligens színek.

Ne legyen tankönyv-ízű! A szakdolgozatot ún. értekező prózában kell megírni, ez azt is jelenti, hogy kicsit elengedheted magad, amennyiben ezt szakmai szinten teszed meg. Lehet benne egész finom humor, irónia – ezzel mintegy jelezve az érzelmi kötődésed a témához.

Képzeld el a következőt: igazán otthon vagy mondjuk a programozásban és az a feladatod, hogy a számítógép bekapcsolásáról és a WORD elindításáról írt amatőr dolgozatokat kell olvasnod napi 8-9 órában.

Érezz együtt a tanáraiddal, és próbáld meg őket kirángatni az apátiából: meglesz a jutalom.

A tartalomjegyzéket kérlek ne kézzel csináld! Számtalan ilyet láttam és elkeserítő, hogy ennyire nem ért valaki a WORD alapfunkcióihoz. Ha használod a címsor1, címsor2, címsor3 betűtípusokat, már megy magától a tartalomjegyzék. (Beszúrás – Hivatkozás – tartalomjegyzék menüpont)

Szeretnéd ezt olvasni az értékelésben? "gazdagon illusztrált, igényes munka". Nem először kapom így vissza a bírálatot.
Az ábrák használata nem kötelező, de felettébb hasznos. Olyan, mint a pesti taxisnak adott borravaló: jövőbeni kapcsolatot alapoz meg, és esőben majd nem kell 45 percet várnod kocsira. :) A tanár is hajlamos lesz jobban értékelni a munkát.

Az ábrák kapcsolódjanak a témához, felesleges ábrákkal pontosan az ellenkező hatást éred el, koncepciótlannak és amatőrnek tartanak majd. Próbálj meg szép ábrákat szerkeszteni! EXCEL-ben pl. lehet 2D-s és 3D-s grafikont is készíteni, mit gondolsz, melyik néz ki szebben? (Ez költői kérdés volt. :) )

Tehetsz bele folyamatábrát, az is jól néz ki: ahelyett, hogy felsorolnád mondjuk a célpiaci marketing három lépését, tegyél bele három szövegdobozt (árnyékkal ellátva, színezve, vagy 3D-ben!) és egy-egy nyilat tégy közéjük, kész az ábrád. (A nyíl is lehet a szimpla vonalka helyett satírozott alakzat, a példának okáért.)

Az ábrák legyenek számozva, alatta cím és hajszálpontos forrás.

Mi van akkor, ha egy könyv egész fejezetéből készítesz ábrát? Vezetéselméletből csináltam egyszer ilyet, a vezetői szerepekből készítettem egy ábrát, ami kb. 30 oldal az Angyal-könyvben, ilyenkor a jelölés: p23-56.

Mellőzd az alacsony felbontású grafikákat, rossz hatást keltenek! Olyan, mintha az önéletrajzodba beletennél néhány helyesírási hibát. Ha csak ilyened van, inkább ne tedd bele, vagy szerkeszd újra kézzel az ábrát!

Melyik ábrát kell a mellékletbe tenni és melyiket a szövegbe? Általános szabály: ami nehezítené a szöveg megértését, és a dolgozat gondolatmenetének követését, mert elvinne egy más irányba, vagy ami egész oldalas lenne, az mellékletbe való. Ami feltétlenül szükséges a dolgozat gondolatmenetének követéséhez, illetve amit szövegesen elemzel, azt pedig nem szabad mellékletbe tenni.

 

Mik a leggyakoribb okok, amiért visszadobnak egy szakdolgozatot?


1. önálló munka, elemzés hiánya – összeollózott fércmunka, leíró jellegű, semmi személyes vélemény, amit megalapozott kutatásokra építenél

2. koncepciótlan, strukturálatlan – nincs célkitűzés, nincsenek felállított hipotézisek, csak írsz bele a nagyvilágba

3. nyelvezet – nem a haveroddal beszélgetsz, hanem egy szakmai "közönségnek" adsz elő, tiszteld meg őket azzal, ha már értékes idejük egy részét rád fordítják, hogy megfelelő a "modorod".

4. plágium – valakiről vagy valamiről írtad, vagy valahonnan kimásoltad és peched volt, mert a bíráló ismerte a forrást.

5. Alacsony színvonalú szakmai munka – tárgyi tévedések a szakdoliban, a szakmai ismeretek nem érik el a végzős hallgatókkal szemben támasztott követelményeket.

 

Tovább a következő szakdolgozati tippre>>

 

Minden jog fentartva: szakdolgozatiras.hu