Ajánlatkérés
Szakdolgozatírási 1x1

Épp szakdolgozatot írsz?

Örülnél pár hasznos tippnek vagy segédanyagnak?

Hova küldhetjük?

Keresztnév:*
E-mail cím:*
Könyvajánló

15 időrabló buktató a szakdolgozatban
...és 15 tipp, hogy akár egyetlen hónap alatt elkészülj a szakdolgozatoddal!

Rendeld meg a könyvet!

Ajánlj minket!
Kiemelt partnerünk

szakdolgozat-vazlat-250x192

 

 

 

 

 

 

 

Már a vázlatírásnál megakadtál?

Segíthetünk?

Kérj ajánlatot!

Hogyan építsd fel a szakdolgozatodat?

A legtöbb iskolában elfogadják, ha a dolgozat fele "elmélet", vagyis egy szakirodalmi áttekintés, a másik fele pedig a gyakorlati rész, amit viszont általában egy konkrét esetre, cégre, piacra kell szabni.

Nézd meg az első pontban a címeket, mindig kell, hogy legyen benne valami konkrétum: Magyarországon, magyar vállalatok, magyarországi tendenciák – vagy, még jobb, szabd ezt egy általad választott cégre.

Milyen céget válassz? Fontos kritérium, hogy legyen ott ismerősöd és hozzáférhess céges dokumentációkhoz.

Általános szabály: minél nagyobb egy cég, annál kevésbé segítőkész szakdolgozat ügyben.

Szinte senki nem tudja, hogy elfogadnak fiktív céget is. Igazság szerint a konzulensednek nem is fontos tudnia, hogy a cég fiktív. Egyszerűen ne említsd a nevét (amit természetesen a cégvezető kérésére teszel.:))

A gyakorlati rész funkciója: megmutatja, hogy milyen szinten alkalmazod az elméletet, milyen szinten épült be az elméleti tudás az általad birtokolt ismeretanyagba. Ezt keresik a bírálók, ez a szakdoli írás célja!

Ennek megfelelően nem jó, ha a gyakorlati rész és az elmélet teljesen másról szól, vagy a gyakorlati résztől teljesen független, de a témájába vágó elméletet dobsz bele koncepciótlan módon: íratlan szabály, hogy a szakirodalmi kitekintésben feldolgozott elméletet kösd szorosan össze a gyakorlattal. Jó hatást kelt ezért, ha az elmélet fejezeteinek felosztása részben tükörképet mutat a gyakorlattal!

Egyetemi szint felett (BKE Vezetőképző, doktori fokozat, MBA) alapvetően vagy problémamegoldásról van szó, vagy önálló kutatás alapján valamilyen önálló következtetésről. Erről most nem írunk itt sokat, mert viszonylag kevesen írnak ilyen dolgozatot az olvasók közül, de ha megakadtál, keress minket és segítünk egy skype konzultáció keretén belül!

Általános igazság, hogy a bevezetés vesse fel a problémát, nevezze meg a hipotézist, az elemzési módszereket, indokolja a témaválasztást és mondja el, mi várható a szakdolgozatban, milyen főbb funkcionális egységekből áll, illetve az egyes fejezetek létjogosultságát indokolja. Néha a hipotéziseket külön fejezetben kérik kiemelni. Jól nézhet ki, ha egy témába vágó idézettel kezded a dolgozatod, de ez nem kötelező.

Az összefoglalás rész a levont következtetéseket, a felvetett probléma legkedvezőbb megoldási alternatíváját, illetve az elemző munka eredményét taglalja (hacsak ez nincs külön fejezetben).

Az összefoglalással sokan szenvednek, de ez a legkönnyebb. Egyszerűen fogd az egyes fejezeteidet, és foglald össze mindegyiket 1-1 bekezdésben. És voilá! Kész vagy! Az összegzésben már nem lehet új dolog: ez kizárólag ismétlés.

Tovább a következő szakdolgozati tippre>>

 

Minden jog fentartva: szakdolgozatiras.hu